دانستنی ها-6 در طبیعت کجا به دنبال عقیق بگردیم؟

دانستنی ها-6 در طبیعت کجا به دنبال عقیق بگردیم؟


💠عقیق چگونه تشکیل می شود و در طبیعت کجا به دنبال آن بگردیم؟
 
✅ عقیق (agate) نوعی سنگ نیمه‌قیمتی است که عمدتا از کانی کوارتز میکروکریستالین با فرمول شیمیاییSiO2  تشکیل شده است. عقیق به رنگ‌های مختلفی همچون سفید، خاکستری، قهوه‌ای، قرمز، صورتی، سبز، آبی و حتی سیاه یافت می شود. وجود ناخالصی هایی همچون آهن، کروم، مس، تیتان، منگنز، کبالت و نیکل عامل اصلی تأثیرگذار در رنگ عقیق است.
 
💠 برای اینکه بدانیم در طبیعت کجا به دنبال عقیق بگردیم، باید از مراحل تشکیل آن آگاهی کافی را داشته باشیم.
 
✅ مراحل تشکیل:
عقیق به صورت اجسام کروی‌شکلی به نام "ندول" در حفره های موجود در سنگ‌های آتشفشانی تشکیل گردیده است. 
 
مرحله 1: در اثر خروج گازها هنگام سرد شدن گدازۀ آتشفشانی، حفرات گرد و بیضوی به نام "وسیکل" در گدازه ایجاد می شود. با گذشت زمان این حفرات به یکدیگر پیوسته و بزرگتر می‌شوند. سپس آب‌های زیرزمینیِ حاوی کوارتز، آهن و دیگر کانی‌های محلول هستند از داخل این حفرات عبور  کرده و کوارتز بر روی دیواره حفره ها رسوب کرده و عقیق به تدریج طی میلیون ها سال شکل می گیرد. 
مرحله-2 پس از گذشت میلیون ها سال در اثر هوازدگی فیزیکی و شیمیایی و فرسایش،  توده های سنگی حاوی عقیق از سنگ میزبان آتشفشانی خود جدا شده و همراه با آب های روان کیلومترها جابجا شده و به سواحل دریا و رودخانه ها انتقال می‌یابند و در آنجا به صورت توده های گرد و تخم مرغی شکل بر جا می مانند. پس از شکستن این توده های سنگی، می توان عقیق و نواربندی‌های آن را مشاهده نمود. 
 
✅ بنابراین سواحل ماسه ای دریاها و دریاچه ها از بهترین محل ها برای اکتشاف عقیق هستند.